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WILLIAM J. SCOTT:
ATTORNEY GENERAL
STATE OF ILLINOIS
SPRINGFIELD

April 11, 1979

'FILE NO. $-1419 | /\\
"ELECTIONS: v :
Effect of 1981 Reapportionment - ‘ '

Process on 1982 County Board
Re=-election :

._\“\:>

Honorable Paul L. Stone
State's Attorney
Moultrie County Courthous
Sullivan, Illinois 61951
Dear Mr. Stone: |
This resgopds toNowyr letter in which you request
an opinion as to ph if ﬁltrie‘County board meumbers
uust run for re-eleckd 1yg/1982 even if both the number of

members elefted remail same after the 1961 reapportion-

e for electing members at large is

inion that théy must do so.

two statutes pertaining to your question. ..
When read together, they indicate the reason for the require-
ment that all board wembers run for re-election in the

second year following the decemnnial Federal census. The

first is section 2 of "AH ACT relating to * ¥ * county

boards * * *" (I1l. Rev. Stat. 1977, ch. 34, par. 332).




Honorable Paul L. Stone - 2.

This section requires county boards of counties with a
-populétion of less than 3,000,000 inhabitants to apportion

the county every ten years so that each board member represents

the same number of inhabitants. It also requires the board
to determine whether board members shall be elected at large -

or from districts:

"By July 1, 1971, and each 10 years thereafter,; - .
the county board of each county having a population
of less than 3,000,000 inhabitants and the township
form of government shall reapportion its county so
‘that each member of the county board represents
the same number of inhabitants. 1In reapportioning
its county, the county board shall first determine
the size of the county board to be elected, which
may consist of not less than 5 nor more than 29
members and may not exceed the size of the county
board in that county on the effective date of this
Act. The county board shall also determine whether
board members shall be elected at large from the

county or by county board districts."
The second provision is section 2-26.01 of The Election Code
(I11. Rev. S8tat. 1977, ch. 46, par. 2-26.01), which states:

"In counties under township organization
which have a population of less than 3,000,000 the
county board members provided for in 'AN ACT
relating to the compostion and election of county
boards in certain counties', approved October 2,
1969, as awended, shall be elected on the first
-Tuesday in April of 1972. One half of the county
board members shall be elected every 2 years
thereafter, except that in 1982, and every 10
years thereafter, following each decennial Federal
gegsgﬁ, all county board members shall be elected.

Since Moultrie County is a county with a population of less

than 3,000,000, both these provisions apply to it.
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In your letter you indicated that all Moultrie
County board meubers were elected at large in 1972. You
state that if it is determined during the reapportionment
érocess in 1981 that the number of county board members
elected shall remain the same and the piocedure of electing
board members at large is retained, a new election in 1982
would be purposeless. While I appreciaté.the observation,
the requirement is not completely purposeless. The require-
ment helps ensure that the decision of how the board's
members are elected is made objectivély énd without di;ect
personal interest on the part of existing board mewbers.
Without this requirement, those already on the board whose
terms would not expire until 1984 would hévé a disincentive
to vote to change the method of election; by voting to
retain the present system, they would keep tiheir positions
another two years. Imposing this réquirement was an act by
the legislature to ensure that only the interests of the
voters would be considered in the decision of whether or not
to elect board members at large or by district.

Regardless of the significance of the seétion,
however, the requirement that all members stand for re-election
is absolute; there is no indication that it is conditioned
on a changed apportionment, or on any other factor. Accordingly,

it is my opinion that the section clearly requires all county
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board members to run for re-election in 1982, regardless of
" the outcome of the 1981 reapportionment process.

Very truly yours,

ATTORNEY GENERAL




